Holandské zážitky z hrania Medievalu

Stránka SimsNieuws.nl priniesla z holandskej prezentácie k The Sims Medieval vo svojom vlastnom článku veľmi pútavé informácie a vôbec úplne prvé postrehy počas exkluzívneho 7-hodinového hrania hry. Dočítať sa o nich môžete v tomto preklade, ktorý je navyše doplnený o galériu 12 nových obrázkov nafotených počas tohto hrania.

Začiatok hry

The Sims Medieval (Zdroj: SimsNieuws.nl)Na začiatku, keď zapnete hru po prvýkrát, budete mať možnosť uvidieť úžasné úvodné video. Hneď po ňom sa zobrazí hlavná obrazovka hry, kde nájdete základné ciele nazývané ambície, z ktorých si môžete vyberať. Najprv máte však prístupnú iba jednu začiatočnú úlohu, po jej splnení sa vám odomknú ďalšie. Môžete si vybrať rozdielne spôsoby hry, z ktorých vám potom každý odomkne iné ambície. Po tom, čo splníte prvú ambíciu, odomknú sa vám ďalšie dve nové. Len čo následne dokončíte jednu z tých nových, odomknú sa vám opäť ďalšie, ale zároveň iba tie, ktoré sú s tou, ktorú ste práve splnili, prepojené. To znamená, že všetky ambície nie sú dostupné hneď od začiatku, je to dobrý nápad a pre hráčov to určite bude pôsobiť ako výzva.

Prvá ambícia od vás bude požadovať, aby ste umiestnili všetky budovy, ktoré sú vo vašom kráľovstve dostupné. Ide v podstate o tutoriál. Tento tutoriál budete musieť absolvovať, pretože medzi The Sims 3 a The Sims Medieval sú určité rozdiely. Základné veci už budete poznať ako napríklad ovládanie Simov, ale niektoré nové funkcie, ktoré obsahuje iba The Sims Medieval, sa budete musieť čo najskôr naučiť.

Úlohy

Aby ste naplnili ambíciu vášho kráľovstva, budete tiež musieť plniť úlohy. Za ich plnenie získate body, ktoré vám túto ambíciu pomôžu naplniť. Úlohy sú hlavnou vlastnosťou hry The Sims Medieval. Už viac nebudete ovládať iba jednu domácnosť  – budete mať kontrolu nad celým kráľovstvom. V ňom nájdete Simov Hrdinov, s ktorými môžete hrať. Je tu však aj jeden háčik – môžete ich ovládať iba vtedy, keď ich skutočne potrebujete na splnenie úlohy. Takže nebudete môcť ovládať kráľa, ak ho nepotrebujete v úlohe, ktorú idete práve plniť.

The Sims Medieval (Zdroj: SimsNieuws.nl)Mohlo sa zdať, že úlohy budú vyzerať ako tie v dodatku The Sims 3 Cestovná horúčka (česky Cestovní horečka), ale nie je to tak. Úlohy v The Sims Medieval sú veľmi rozmanité. Medieval vás určite bude baviť dlhšie ako Cestovná horúčka, pretože ak budete tú istú úlohu plniť druhýkrát, tak väčšinou môžete zvoliť iný postup ako predtým po prvýkrát. Na začiatku plnenia úlohy často dostanete na výber, akým spôsobom ju chcete splniť. Môžete si vybrať medzi „dobrom“ a „zlom“, napríklad si namiesto chladnokrvnej vraždy kráľa môžete vybrať možnosť, že ho otrávite.

Väčšinou si môžete vybrať aj hrdinu alebo hrdinov, ktorých chcete použiť pri plnení konkrétnej úlohy. Tento výber potom ovplyvní zvyšok úlohy. Asi si viete predstaviť, že rytier zabije kráľa iným spôsobom, ako by to spravil čarodejník.

Aj počas plnenia samotnej úlohy máte častokrát niekoľko volieb. Musíte sa rozhodovať medzi niekoľkými možnosťami, ako pokračovať ďalej. Nesprávny výber totiž môže byť pre vás osudným. Napríklad ak potrebujete ísť do Dračej jaskyne, môžete tam poslať kráľa, no môžete sa tiež rozhodnúť pre niekoho menej dôležitého.

The Sims Medieval (Zdroj: SimsNieuws.nl)Úlohy majú naozaj veľa odlišností. Každá z nich sa skladá z malých častí, ktoré vám ju pomôžu splniť. Napríklad ak chce rytier zabiť kráľa, musí najskôr trénovať, aby v súboji s mečom vyhral. V rovnakom čase však môžete použiť aj čarodejníka, aby sa naučil nové kúzlo, vďaka ktorému sa rytier stane silnejším.

Každá malá časť celej úlohy vám zaberie asi 30 minút, ale je to aj preto, že popri jej plnení sa musíte zaoberať aj inými vecami.

Každodenné povinnosti

The Sims Medieval (Zdroj: SimsNieuws.nl)Každý hrdina si musí denne splniť dve povinnosti. Samozrejme, ak nechcete, nemusí si ich plniť, no ich zanedbávanie má následky a ľahko sa tak môže stať, že váš Sim za to bude potrestaný. Môže byť pripútaný k pranieru, takže ostatní Simovia po ňom budú môcť hádzať rajčiny. Je teda rozhodne lepšie si plniť okrem úloh aj tieto denné povinnosti.

Každý hrdina má iné povinnosti. Čarodejník musí vyrábať špeciálne elixíry a učiť sa nové kúzla, kňaz zasa musí slúžiť kázne v kostole. Povinnosti sa však menia každý deň. Po pár dňoch sa síce začnú opakovať, no vôbec nie otravným spôsobom. Dve najčastejšie sa opakujúce povinností sú Zaplatiť daneNakŕmiť príšeru v studni.

The Sims Medieval (Zdroj: SimsNieuws.nl)Tieto denné povinnosti sú celkom zaujímavé, pretože vás na chvíľu odtrhnú od zanieteného plnenia úlohy a ukážu vám tiež život v stredoveku deň za dňom. Bolo by totiž dosť nudné, keby ste museli splniť iba úlohu či samotnú ambíciu. Vďaka povinnostiam sa sústreďujete aj na samotný život vášho hrdinu. Odmenou za plnenie povinností sú body skúseností.

Rozširovanie kráľovstva a body skúseností

Čo zrejme množstvo z vás nevie, je fakt, že vaše kráľovstvo začína od nuly. Na začiatku hry máte iba hrad. Ostatné budovy si musíte umiestniť postupne vy sami. Toto učiníte hneď v prvej ambícii, ako už bolo spomínané.

Taktiež už bolo spomenuté, že ambície docieľujete na základe plnenia  jednotlivých úloh. Za plnenie úloh dostávate body, ktoré vám umožnia kupovať si nové budovy. V hre je aj nový špeciálny náhľad na kráľovstvo, ktorý sa vám zobrazí v sépiových farbách. Tento náhľad vám umožní upraviť niektoré veci v kráľovstve. Taktiež si v ňom môžete vyberať nové úlohy a umiestňovať nové budovy, ak budete mať dostatok bodov. Každá budova, ktorú umiestnite, vám prinesie aj nového hrdinu. Ak v kráľovstve umiestnite napríklad dom lekára, tak sa lekár stane jeho obyvateľom. Kňaz zasa žije v katedrále atď.

The Sims Medieval (Zdroj: SimsNieuws.nl)Každý nový hrdina, ktorý sa objaví po pridaní novej budovy, je neskúsený. Začína totiž na leveli 1, no môže sa vypracovať až na level 10. Na to však potrebuje splniť množstvo povinností a úloh. Každá úloha vám pridá body skúseností iba vtedy, ak ju splníte úspešne. S každým levelom, ktorý váš hrdina dosiahne, sa môže naučiť ďalšie nové veci. Napríklad kňaz s vyšším levelom skúseností má úspešnejšie kázne ako ten na nižšom leveli a to iba preto, že ten na vyššom leveli pozná viac taktík. Alebo rytier v leveli 10 je omnoho silnejší ako rytier v leveli 2, čo znamená, že ten vo vyššom leveli bude ťažšie poraziteľný.

Mať hrdinu na najvyššom leveli môže byť veľmi užitočné, ale nemusí to mať výrazný účinok pri plnení úlohy. Úlohu môžete dokončiť rovnako úspešne so špiónom nižšej úrovne ako aj so špiónom vyššej úrovne. Je ale zaujímavé pozorovať hrdinov, ako sa zlepšujú, pretože potom s nimi môžete vykonávať viacero činností.

Vytvor Sima

Vytvor Sima, t. j. miestnosť na tvorbu Simov (CAS), je tiež súčasťou The Sims Medieval. Po tom, čo umiestnite budovu, sa v nej hneď musí nachádzať aj hrdina. Môžete sa rozhodnúť, či chcete, aby hrdinu vytvorila automaticky hra alebo vy sami.
The Sims Medieval (Zdroj: SimsNieuws.nl)
Taktiež v CAS môžete upravovať už existujúcich Simov. CAS v podstate vyzerá tak, ako v The Sims 3, je tu iba pár odlišností. Rozdielom je napríklad posuvník veku, ktorým môžete nastaviť pokožku vášho Sima, ak napríklad chcete, aby vyzeral staro a mal vrásky.

Aj Simovia v The Sims Medieval majú svoje povahové črty. Novinkou je ale povinné určenie jednej tzv. zásadnej chyby pre každého Sima, ktorá má naňho neskôr výrazný vplyv a to aj v spôsobe hrania.

The Sims Medieval (Zdroj: SimsNieuws.nl)Jedna zásadná chyba je napríklad taká, že váš Sim je závislý na hazarde. Ak teda občas nedovolíte vášmu Simovi, aby si šiel zahrať, stane sa nevyspytateľným a bude mať menej šťastia pri plnení svojich úloh. Táto „osudová chyba“ je zaujímavou novinkou, no niekedy vie byť dosť otravná. Je ale zábavné mať stále na pamäti chybu vášho Sima, ktorá napríklad zahŕňa to, že s ním musíte každý večer zájsť do krčmy, kde si musí zahrať len preto, aby bol počas ďalšieho dňa šťastný.

Mód stavby a nákupu

Bohužiaľ v hre nie je mód stavby, a tak si v The Sims Medieval nemôžete postaviť vlastný hrad. Je to škoda, no je jasné, že je oveľa ťažšie postaviť si celý hrad ako iba dom.

Čo sa ale v hre nachádza, je mód nákupu. Môžete nakupovať nábytok a zariaďovať ním dom vášho hrdinu. Nie je zatiaľ jasné, aký nábytok sa nachádza v katalógu nákupného módu, no ten, ktorý je môžné vidieť v ostatných budovách, vyzerá úplne úžasne a rozhodne stredoveko.

Tak ako v The Sims 3 aj v The Sims Medieval je možné klonovať farbu jedného objektu a použiť ju na druhom. Takže ak máte fialový nábytok a chcete aby aj podlaha bola presne takej istej fialovej farby, stačí ak ju chytíte, potiahnete na podlahu, pustíte a ona sa zmení na žiadanú fialovú. Toto taktiež funguje v CAS pri zmene farby oblečenia u Simov.

The Sims Medieval (Zdroj: SimsNieuws.nl)Stavanie hradov a zariaďovanie domov nie je hlavným cieľom v The Sims Medieval. A práve preto sa tvorcovia v EA rozhodli, že hra nebude podporovať stiahnuté objekty (je to oficiálne potvrdené). Nebude ani žiaden The Sims Medieval obchod. Je samozrejme škoda, že vlastný obsah nebudeme môcť stiahnuť, no v skutočnosti chýbať zrejme ani nebude. Hra je založená na plnení úloh a zariaďovanie domov nie je podstatné.

Záver

Veľa vecí o The Sims Medieval ešte neviete, no musia predsa pre hráčov zostať aj nejaké prekvapenia. Stredoveká krajina je úžasná a toto obdobie doslova vylieza z monitora. Ambície a úlohy sú skutočne prepracované a ponúkajú množstvo obmien. Aj pri druhom či ďalších spusteniach hry to bude pre vás vďaka rôznorodosti úloh vždy nová skúsenosť. Napriek tomu, že sa môže zdať, že hra po chvíli omrzí, v skutočnosti sa tak stane zrejme až po dlhých hodinách hrania.

The Sims Medieval ale zrejme nepoteší každého. Ľuďom, ktorí radi stavajú a zariaďujú domy, sa pravdepodobne táto hra nebude páčiť. Taktiež si ju neobľúbia ani tí, ktorí nemajú radi, keď ich počas hry sprevádzajú úlohy a povinnosti. Ale ak vám to neprekáža a hry The Sims milujete, tak sa vám určite zapáči aj The Sims Medieval. Tvorcovia príbehov sa už zrejme nemôžu dočkať na svoju novú tvorbu úžasných príbehov v The Sims Medieval, keďže toto stredoveké prostredie je výborné napríklad pre také romantické scény a iné.

The Sims Medieval (Zdroj: SimsNieuws.nl)The Sims Medieval (Zdroj: SimsNieuws.nl)The Sims Medieval (Zdroj: SimsNieuws.nl)

Zdroj: SimsNieuws.nl
Preklad: Emerald

3 774x otvorené

Pridať komentár

Všetky práva vyhradené. Akýkoľvek vlastný obsah na týchto stránkach – vynímajúc materiálov zverejnených na stránkach TheSims.com resp. inými stranami v oficiálnej spolupráci so spoločnosťou Electronic Arts – je v plnom vlastníctve stránok GAMESIMS.sk. Je zakázané ho kopírovať.